tiistai 22. maaliskuuta 2011

Mikko-sedän pääsiäisleipä eli kulitsa

puoli litraa lämmintä maitoa ( meillä tankista, muuten kaupasta punaista)
paketti hiivaa
1 tl suolaa
3 dl sokeria
2tl kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl tai 2 rusinoita
2 dl mantelilastuja käsin rikottuna
200 g sukaattia
sahramia lisätään värjäämään kulitsat!
säilöttyjä kirsikoita pilkottuna
ja vehnäjauhoja n. puoli kiloa.


laita nämä löysänä seoksena ensin "porisemaan" eli tee juuri.
Sitten:
Vispaa kevyesti 5 kananmunaa
Lisää munat juureen ja alusta vehnäjauhoilla löysähkö taikina.
jauhoja kuluu n. 1,5 kg. ÄLÄ ALUSTA LIIAN KOVAKSI.
Sulata 200-300 g voita sekaan.
peittele alustettu taikina kohoamaan.
Kun taikina on kohonnut reilusti.
leivo pyöreitä limppuja ja jätä vähän taikinaa yli tehdäksesi kulitsojen päälle kirjaimet XB ( vasta lopuksi ennen uunia)
Kun leivotut kulitsat ovat nousseet leivo ne uusiksi ja nostata näin about 2 kertaa. Silloin kulitsat pysyvät pyöreinä eivätkä "naura".
Lopuksi voitele munalla ja tee kirjaimet päälle ja paista n. 175 astetta kypsiksi että pohjat kumisevat!
Voitele runsaasti että kulitsat kiiltävät kuin aurinko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti